custom-cover-arrow

Klášter v Polici
nad Metují

Klášter v Polici nad Metují

klaster

Komenského náměstí 1 
549 54 Police nad Metují

objekty_cover_img
Klášter

Otevírací doba

Leden až duben: zavřeno
Květen: pátek až neděle od 9.30 do 12.00 a od 13.00 do 16.00
Červen až září: úterý až neděle od 9.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.00
Říjen: sobota a neděle od 9.30 do 12.00 a od 13.00 do 16.00
Listopad a prosinec: zavřeno

Mimo otevírací dobu je možné prohlídku objednat na tel. 775 393 608 nebo e-mailu vecerova@muzeumnachodska.cz

Základní informace pro návštěvníky

Bezbariérový přístup: NE
WC: ANO
Možnost parkování: Masarykovo náměstí (5 min od muzea), parkoviště u Penny Marketu (5 min od muzea), před muzeem (v omezené míře)
Prodej suvenýrů a knih: ANO (pohlednice, turistické vizitky, knihy vydané Muzeem Náchodska)
Občerstvení: NE

Vstupné

Pouze klášter

Plné vstupné: 100 Kč
Snížené vstupné (děti nad 10 let, studenti): 80 Kč
Zdarma: děti do 10 let, senioři nad 65 let, držitelé průkazu ZTP, ZTP/P, AMG, NPÚ, učitelé jako doprovod školní skupiny a držitelé karty pěstounské rodiny.

Noční a speciální prohlídky

Plné vstupné: 150 Kč
Snížené vstupné (děti nad 10 let, studenti): 100 Kč
Zdarma: děti do 10 let, senioři nad 65 let, držitelé průkazu ZTP, ZTP/P, AMG, NPÚ, učitelé jako doprovod školní skupiny a držitelé karty pěstounské rodiny.

Klášter + Stará škola Dřevěnka:

Plné vstupné: 140 Kč
Snížené vstupné (děti nad 10 let, studenti): 90 Kč
Zdarma: děti do 10 let, senioři nad 65 let, držitelé průkazu ZTP, ZTP/P, AMG, NPÚ, učitelé jako doprovod školní skupiny a držitelé karty pěstounské rodiny.

Každou první středu v měsíci VSTUP ZDARMA

bg-botttom-police
Klaster_foto_01
trn-cerny

založení
kláštera

Klášter byl založen ve 13. století břevnovskými benediktiny. Jeho původně raně gotické budovy však byly upraveny nejprve barokně v 17. a 18. století (na úpravách se podílel Kilián Ignác Dientzenhofer) a následně pseudogoticky na konci 19. století. 

Muzeum je umístěno v prvním patře kláštera. Během prohlídky se podíváte do prostor opatova bytu, který byl zrenovovaný v roce 2023, a do dvou moderních audiovizuálních expozic, které vytvořil vizuální umělec Richard Loskot. Tyto expozice nesou název Benediktinské Policko – příběh z dob středověké kolonizace a Lidová zbožnost – kraj poutních míst, zázračných studánek a pověstí. Obě vás poutavou a netradiční formou provedou historií Policka a seznámí vás s důležitými historickými milníky.

trn-cerny

historie
kláštera

Probošství břevnovských benediktinů při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují má počátek u mnicha Jurika, který na Policku žil. Po jeho smrti nechal mnich jáhen Vitalis u Jurikovy cely vystavět dřevěnou kapli zasvěcenou Panně Marii. Díky těmto aktivitám předal v roce 1213 král Přemysl Otakar I. Policko břevnovským benediktinům, konkrétně opatu Chunonovi. 

V polovině 13. století opat Martin I. začal se stavbou samotného kláštera v gotickém slohu. Roku 1296 byl papežem stvrzen klášter jako probošství a v rámci kolonizace vzniklo městečko Police a také několik vesnic, které se staly majetkem kláštera. Klášter byl poničen během husitských válek, vojskem Matyáše Korvína, požáry i během třicetileté války. Jeho následné opravy a přestavby jsou datované mezi roky 1709 a 1772 (na úpravách se Kilián Ignác Dientzenhofer). Další přestavba proběhla na konci 19. století, kdy byl klášter upraven pseudogoticky.

Klaster_foto_02
Klaster_audiovizualni-expozice-01
Klášter
Klaster_kaple
Klaster_audiovizualni-expozice-02

Novinky do e-mailu

Přihlaste se k odběru našeho muzejního newsletteru a objevujte výstavy, události a novinky přímo ve své e-mailové schránce!

MN_newsletter

Muzeum Náchodska © 2024   |   Web Marek Chaloupka

Back to top Arrow